Hlavní navigace

Chrome - Revoluce od Googlu?

Pokaždé, když Google vstoupí do dalšího odvětví internetu, lze očekávat malou revoluci. Pojďme se podívat, co vše může nový prohlížeč uživatelům nabídnout a jestli i on je revolucí.
Roman Polášek 5. 9. 2008

Sdílet

Tradičně jednoduchá instalace

Instalace Google Chrome je jednoduchá a rychlá. Celý proces řídí malý instalační soubor, který aplikaci nejdříve sám stáhne z internetu a poté nainstaluje. Uživatel není nijak obtěžován výběrem cílové složky, program se sám nainstaluje do složky vašeho profilu v systému Windows (verze pro jiné OS jsou v přípravě). Při ukončení instalace nabídne okamžité spuštění programu, případně je ještě předtím možné importovat nastavení z Internet Exploreru či Firefoxu (Opera zatím chybí) a rozhodnout o umístění zástupů pro spuštění prohlížeče.

Stahování aplikace Google Chrome

Stahování aplikace Google Chrome

Stahování instalace | Dokončení instalace | Import nastavení

Přehledné uživatelské prostředí

První pohled na prohlížeč jistě každého překvapí jednoduchostí. Rozložení prvků je velmi podobné jako u ostatních prohlížečů internetu, přesto je každý prvek jiný a přináší něco nového.

Pohled na Google Chrome po spuštění

Pohled na Google Chrome po spuštění

Google Chrome po spuštění

Panel karet byl umístěn netradičně úplně nahoru. Pomocí malé ikony „plus“ či kliknutím na odkaz kolečkem myši lze otevírat nové karty. Přesunování karet doprovází plynulý posuv, karty lze duplikovat, aktualizovat i hromadně zavírat. Právě zavírání nabízí nevídané možnosti: lze zavřít právě vybranou kartu nebo všechny karty kromě vybrané, zavřít všechny karty napravo nebo další karty, které byly vytvořeny z právě vybrané. Při těchto funkcích trochu zamrzí absence barveného odlišení, které lze vidět v Internet Exploreru 8.

Panel karet je umístěn při horním okraji okna

Panel karet je umístěn při horním okraji okna

Panel karet je umístěn úplně nahoře

Pod panelem karet lze nalézt tradiční sadu ikon a adresní řádek. K dispozici jsou klasické ikony zpět, vpřed, aktualizovat, domů (tato ikona není standardně zobrazena) a hvězdička, která umožňuje přidání právě prohlíženého webu mezi záložky. Vedle těchto ikon se již nachází nejdůležitější součást internetového prohlížeče a to multifunkční adresní řádek. Slouží jak pro přímý přechod na webovou stránku, tak i pro okamžité vyhledávání výrazu na googlu nebo vyhledání výrazu na konkrétním webu. Při psaní jsou rovněž nabízeny odpovídající stránky z historie či ze záložek.

Klasické ikony pro ovládání prohlížeče

Klasické ikony pro ovládání prohlížeče

Panel ovládacích prvků je velmi úzký

Multifunkční adresní řádek

Multifunkční adresní řádek

Multifunkční adresní řádek

Napravo od adresního řádku nalezneme šipku pro přechod na danou adresu. Při načítání webu se mění šipka na křížek, kterým můžeme načítání zastavit. Vedle této ikony se nachází ještě další dvě – ovládání aktuální stránky a přizpůsobení a ovládání Google Chrome.

Pod tímto panelem se mohou nacházet ještě vaše záložky. Tím je výčet prvků kompletní. Hledat nabídku Soubor, úpravy, zobrazit? je marné, stejně jako trvalé zobrazení stavového řádku. Stavový řádek se zobrazuje pouze při načítání stránky nebo při najetí kurzoru nad odkaz.

Stavový řádek

Stavový řádek

Stavový řádek je velmi nenápadný a jen stěží jej lze zahlédnout

Skromné uživatelské rozhraní poskytuje o to více prostoru pro zobrazení webových stránek. Google vsadil na zobrazovací engine Webkit, který využívá prohlížeč Safari. Dodržuje standardy a naprostou většinu stránek zobrazuje správně. Součástí je nový interpret javascriptu, který slibuje větší rychlost a je na míru ušit webovým aplikacím od Googlu.

Tlačítko domů

Snaha o inovace vedla až k radikální změně tlačítka domů. To je nyní defaultně skryto. Lze jej samozřejmě zobrazit a přiřadit mu vaši oblíbenou stránku, google však vymyslel jiné řešení. Jako domovskou stránku (po spuštění prohlížeče nebo otevření nové karty) zobrazuje náhled nejoblíbenějších stránek. Jedná se o podobnou funkci, kterou znají uživatelé Opery. Zobrazovaných stránek je maximálně 9 a jejich složení nelze nijak upravit. Sám prohlížeč tyto stránky vybírá v závislosti na jejich počtu zobrazení.

Okno, které se zobrazí po otevření nové karty

Okno, které se zobrazí po otevření nové karty

Náhled nejoblíbenějších stránek

Tato stránka poskytuje rovněž rychlý přístup do historie navštívených stránek, zobrazuje nejnovější záložky a umožňuje vyhledávání v historii.

Samotná historie je velmi přehledně zobrazena a jednotlivé položky jsou seřazeny podle data navštívení. Hvězdičkou jsou označeny weby již umístěné v záložkách.

Přehledné zobrazení historie navštívených stránek

Přehledné zobrazení historie navštívených stránek

Navštívené stránky jsou hezky seřazeny

Stahování souborů

Velmi jednoduchým stylem, kterým je řešena historie, je zobrazena i historie stahování. Průběh stahování souboru je zobrazen ve stavovém řádku. Podrobnější pohled na probíhající stahování lze získat kliknutím na odkaz „Zobrazit veškeré stahování“ Musím pochválit prohlížeč za neotřelý kruhový progress bar a také vyhledávání mezi staženými soubory.

Proces stahování souboru je viditelný v dolní části obrazovky

Proces stahování souboru je viditelný v dolní části obrazovky

Malá oblast informuje o všem potřebném

Přehled o stahovaných souborech

Přehled o stahovaných souborech

Všimněte si kruhového progress baru

Práce s webovou stránkou

Se stránkou lze provádět všechny základní úkony – měnit velikost písma, kódování, ukládat webovou stánku, tisknout, hledat na stránce (zvýrazňuje hledaný text a dělá značky na svislém posuvníku) či odeslat chybně zobrazenou stránku včetně jejího náhledu vývojářům.

Vyhledávání textu na stránce. Text je zvýrazněn a na svislém posuvníku jsou vytvořeny značky.

Vyhledávání textu na stránce. Text je zvýrazněn a na svislém posuvníku jsou vytvořeny značky.

Hledaný text je na stránce dobře zvýrazněn

Anonymní surfování

Stejně jako nový IE8, nabízí Chrome možnost anonymního surfování. Nedochází k ukládání historie ani souborů cookie. Naopak vytvořené záložky a stažené soubory zůstanou. Pracujete-li na cizím počítači a nechcete za sebou nechávat stopy, je tato možnost ideální.

Okno utajeného surfování

Okno utajeného surfování

Okno anonymního surfování poskytuje základní informace o tomto režimu

Pokročilé možnosti

Google nabízí nejen pro vývojáře další možnosti práce se stránkou. Lze zobrazovat zdrojový kód stránky s přehledným zvýrazněním syntaxe, k dispozici je nabídnut nástroj pro odladění javascriptu, zobrazení konzole javascriptu a také jednoduchý správce úloh, který lze přepnout i do expertního režimu. Důležitou součástí Chrome je fakt, že každá karta má své vlastní vlákno. Při pádu jedné karty nedochází k pádu celé aplikace. Lze pohodlně sledovat množství využití paměti, procesoru i sítě každou kartou. Při problémech je možné ukončit daný proces a pokračovat v práci.

Zobrazení zdrojového kódu stránky se zvýrazněním syntaxe

Zobrazení zdrojového kódu stránky se zvýrazněním syntaxe

HTML kód stránky se zvýrazněním syntaxe

Jednoduchý, ale přehledný správce úloh

Jednoduchý, ale přehledný správce úloh

Správce úloh s režimem pro experty na pozadí

Přizpůsobení a ovládání Google Chrome

Takto je nazvána ikona se symbolem klíče, kterou lze nalézt nahoře při pravém okraji okna. Ikona poskytuje přístup k zobrazení historie prohlížení a také historie stahování, dodatečně umožňuje importovat záložky, nastavení a hesla z jiného prohlížeče či smazání dat uložených během surfování. 

Prostřednictvím menu lze získat informace o aktuálně nainstalované verzi, přístup k online nápovědě (je česky) nebo k možnostem nastavení.

Jen jednoduchá nastavení

Možnosti nastavení poskytují přístup jen k opravdu nejnutnějším věcem. Lze definovat chování po spuštění, vybrat si, jakým způsobem bude zacházeno s funkcí domovské stránky, kam budou stahovány soubory, zda budou ukládána hesla nebo měnit možnosti zabezpečení a sítě.

Možnosti nastavení Google Chrome

Možnosti nastavení Google Chrome

Možnosti nastavení poskytují přístup jen k základním volbám

Je se na co těšit

Moderní prohlížeče se předhání v počtu nových funkcí, nastavení a vylepšení. Proti nim může Chrome působit jako nevybavená aplikace. Je však nutné si uvědomit, že se nachází pouze ve fázi beta a už poskytuje vše potřebné, co je k prohlížení internetu potřeba. Jasnou cílovou skupinou Google Chrome jsou průměrní uživatelé, kteří očekávají jednoduchý, ale šikovný prohlížeč, se kterým bude brouzdání po internetu radostí.

Proč vzít

  • Rychlost
  • Jednoduchost
  • Česky
  • Propracovaný adresní řádek
  • Správa procesů a záložek

Proč nechat být

  • Absence pokročilých nastavení
  • Chybí RSS čtečka
  • Málo funkcí
  • Teprve beta verze

Troufám si tvrdit, že vzhledem k moci a postavení, dokáže Google svůj prohlížeč prosadit a brzy se kromě silné trojky (Internet Explorer, Firefox a Opera) stane i Google Chrome oblíbeným prohlížečem pro masy. Nepřináší sice žádnou velkou revoluci, avšak dokáže vzbudit pozornost a získat si srdce nejednoho uživatele internetu.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty