Hlavní navigace

Chrome poběží na jádře Blink - WebKit přenechá konkurenci

Na vývojářském blogu zveřejnil Googlu krátký příspěvěk, který je však skutečně zásadní novinkou. Prohlížeč Chrome opustí open source jádro WebKit, jež používá od svého počátku, a náhradou se stane fork s názvem Blink.
Martin Tábor 5. 4. 2013

Sdílet

Skutečně neočekávanou zprávou je nový záměr Googlu, přejít u prohlížeče Chrome na vlastní jádro Blink, jež sice bude vycházet ze současného WebKitu, avšak časem se začne jistě více a více odchylovat. Google argumentuje tím, že prohlížeč Chrome v podstatě není pro WebKit příliš vhodná platforma, vzhledem k podporovaným procesorovým architekturám atd. WebKit již delší dobu zkrátka příliš „bobtná“, což je pro rychlý prohlížeč od Googlu pochopitelně jistý problém. Prvním krokem při vývoji Blinku tak bude smazání cca 4,5 milionu řádků zdrojového kódu a celková optimalizace.

Ilustrační obrázek

WebKit je open source projekt, na němž se podílí řada světových firem, avšak nijak překvapivě měl značnou část práce na svědomí právě internetový gigant z amerického Mountain View. WebKit kraluje především ve světě mobilních prohlížečů a poměrně nelibě ponese odloučení Google zřejmě Apple, který WebKit používá ve svém Safari. Svět webu se tedy rozroste o další významné renderovací jádro, které se hrdě postaví vedle Tridentu (IE), Gecka (Firefox) a snad stále i WebKitu. Opera, která nedávno zahájila proces „Chromizace“, se však podle nejnovějších zpráv nakonec přikloní právě k Blinku.

Zdroj: blogspot.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty