Hlavní navigace

Chrome oslavil 10. výročí. Jaká byla cesta na vrchol?

Čistě statisticky byste aktuální článek měli číst v prohlížeči Google Chrome. Ten se zatím s přehledem drží na příčce nejpoužívanějšího webového prohlížeče, na niž se vyšplhal jen několik let po svém vzniku. Ale jaké byly začátky?
Martin Tábor 18. 9. 2018

Sdílet

Čas běží a dnešní vysokoškoláci si možná stěží vzpomenou, že v pubertě používali jiný prohlížeč než Chrome. Ten totiž velmi dlouho představuje vůbec nejčastější odrazový můstek do bezedné studnice dnešního webu. Přesto tu Chrome není odjakživa a oproti konkurenci je docela mlád – první verze přišla v roce 2008.

Takto vypadal Chrome 1.0 

Pomineme-li třeba nový Edge z Windows 10, tak je Chrome vlastně nejmladší mainstreamový browser, který před deseti lety způsobil zemětřesení a nastolil nové standardy. Možná díky tomu, že byl od počátku revoluční a nemusel s sebou nést historickou zátěž, se za dobu své existence vlastně příliš nezměnil.

Chrome 6 ubral ikony a převlékl se do stříbrné

Řeč je samozřejmě o uživatelském rozhraní, které je aktuálně stejně tak prosté jako v první verzi. Technologie pod kapotou se naopak vyvíjejí rychlostí blesku a pro konkurenci je Google silnou motivací.

Google Chrome 22 převedl veškerá nastavení do podoby webové stránky
 

Z galerie výše je patrné, že v perspektivě jedné dekády doznal vzhled opravdu pouze kosmetických retuší. Co je funkční, není třeba měnit, ale uživatelé, kteří ocení pokročilé funkce, se dnes musí spolehnout na dodatečná rozšíření.

Aktuální Chrome 71 již s novým vzhledem Material Design refresh
 

Někdejší alternativy jako Firefox a Opera se Chromu spíše přizpůsobují, než aby se držely vlastní konzervativní cesty. Statistiky totiž jasně ukazují, že masy preferují jednoduchost a počet lidí s přístupem k internetu se stále zvyšuje. Těžko pak říci, zda stejným tempem, jakým roste počítačová gramotnost.

Zdroj: google.com

Autor článku