Hlavní navigace

Chrome OS nyní plně integruje Google Drive

Před několika měsíci vydal Google novou major verzi operačního systému Chrome OS a spolu s ním i nový model tzv. Chromebooku. Aktuálně vypuštěný update obsahuje několik zajímavých novinek a hlavně přímý přístup do cloudového úložiště Google Drive.
Martin Tábor 22. 8. 2012

Sdílet

Přestože Chrome OS rozhodně nepřijali uživatelé tak úspěšně, jak Google původně zamýšlel, jeho vývoj i nadále pokračuje a systém patří ke stále živým projektům internetové společnosti. To dokládá i významná aktualizace, jež vyšla v první polovině letošního roku a přinesla s sebou relativně velké změny. Mezi ty rozhodně patří i možnost práce ve více oknech, která z Chrome OS udělala možná konečně o něco univerzálnější pracovní nástroj. Aktuálně vydaný update tak nepatří k tzv. „major“ aktualizacím, ale přesto přichází s řadou praktických novinek.

Google Chrome OS

Jednou z nich je možnost ukládat dokumenty přímo do zánovní cloudové služby Google Drive, která navíc umožňuje přístup z mnoha různých platforem. Klient Google Drive tak existuje pro Windows, ale pochopitelně i pro Android či konkurenční iOS. Druhou novinkou je nabídka pro spouštění aplikací (na obrázku výše), která je v aktualizované verzi mnohem kompaktnější a podle Googlu tak umožňuje nepřerušovanou práci. V jejím záhlaví se navíc nachází „omnibox“, který umožňuje vyhledávat jak mezi aplikacemi tak obsahem na webu.

Další drobností je např. možnost volby vlastní tapety nebo vylepšená podpora pro zvuková zařízení, připojitelná skrze USB a HDMI. Všechny novinky jsou jistě pozitivní a „webovému OS“ od Googlu musí jedině prospět. Je však velmi těžké odhadnout, zda někdy Chrome OS skutečně vystoupí ze stínu plnohodnotných systémů jako MS Windows, Apple OS X nebo i řady distribucí GNU/Linuxu, které mají na trhu stále větší podíl než právě systém s prostředím založeným výhradně na prohlížeči Chrome.

Zdroj: blogspot.co.uk

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty