Hlavní navigace

Chcete mobil na deset let? EU možná přinutí výrobce, aby elektronika vydržela

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč je lidstvo schopno vyrobit složité elektronické zařízení (třeba družici), které funguje desítky let, nicméně běžné přístroje vydrží sotva dva roky? Tak právě nad tím se zamyslí i zákonodárci Evropské unie!
Martin Tábor 26. 7. 2017

Sdílet

Spotřeba, spotřební, spotřebovat… Právě tento pojem pohání již po mnoho desetiletí současný ekonomický model rozvinutých států. Představa je taková, že aby rostlo HDP a ekonomice se dařilo, musí se neustále vyrábět nové a nové věci (byť třeba stejné). V některých odvětvích to má samozřejmě příznivý vliv na technický vývoj (dejme tomu právě u elektroniky), ale popravdě dnes nevydrží již nic. Po několika letech musíte koupit novou ledničku (upřímně, téměř stejnou), ale i nové nádobí, vodovodní baterii, oblečení, nábytek. Jaká je finální bilance přínosů a přidružených problémů, je na dlouhou diskusi a vlastně v tom má možná málokdo jasno. Ekologové bijí na poplach, ale i mezi ekonomy se najdou různé názorové směry.

Elektronický odpad často směřuje do třetího světa. V nepřijatelných podmínkách a zdraví škodlivém prostředí jsou zde pracovníky zpětně získávány např. drahé kovy (pozlacené vodiče). Zbytek odpadu je ponechán svému osudu či spálen.

Nicméně alespoň skupina poslanců Evropského parlamentu došla k názoru, že rychlost a množství produkování nového zboží dospělo k hranicím únostnosti a něco málo by se mělo změnit. Evropský parlament tak předal návrh Evropské komisi, která má v rámci EU exekutivní moc a jedná se tedy o něco jako „vládu“. K čemu by měla iniciativa vést? Především k uvádění předpokládané životnosti na obaly výrobků, aby měl spotřebitel jasnější představu a v jinak bytelném přístroji jej nezaskočila jakási účelově poddimenzovaná součástka. V dalším bodě by EU zřejmě také chtěla přimět výrobce, aby životnost výrobků o pár let prodloužili.

Zdroj: itworld.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty