Hlavní navigace

Česká televize odhalila nebezpečí Counter Striku

Střední škola v Hradci králové uvolnila kvůli evropskému mistrovství v Counter Striku několik studentů z vyučování. Reportáž Jitky Százové bije na poplach. Chceme snad dopadnout jako v Columbine?
Jiří Škrampal 20. 12. 2010

Sdílet

Reportáž České televize varuje, zastavme násilné počítačové hry, než bude pozdě!

Situace už došla tak daleko, že vedení Střední školy služeb, obchodu a gastronomie v Hradci Králové uvolnilo několik žáků na evropský turnaj v Counter Strike.

Jedná se o obrovský skandál, na který velmi rázně reagoval i ministr školství Josef Dobeš. Už se hledají viníci a trest bude jistě exemplární.

Jak dále zazní v reportáži, stejnou hru hrál i školní vrah z německého Winnendenu. Ohrožení našich středoškoláků je tedy bezprostřední.

Veřejnoprávní bulvár

Ve vzduchu ale visí jiná otázka, než jak je možné, že podobné hry ještě nikdo nezakázal, jak reportáž naznačuje. Ta otázka zní, co je to veřejnoprávní televize?

Jedním z důvodů její existence je údajně garance kvality a co největší možné objektivity zpravodajství. Veřejnoprávní televizi přece nejde o sledovanost, kterou si nažene vykonstruovanými skandály.

A přesto se reportáž zcela prvoplánově snaží zaujmout snůškou polopravd a zavádějících spojitostí mezi českými hráči Counter-Strike a masovými školními vrahy.

Česká televize varuje, hry škodí zdraví

Druhá rovina reportáže se snaží upozornit na to, jak je vůbec možné, že žáci byli uvolněni z vyučování, kvůli reprezentaci v počítačové hře, která „pro ně není nic dobrého, ve hře se rozpadají hlavy“, jak erudovaně poznamenal Václav Mertin z Filosofické fakulty University Karlovy.

Zajímavé je, že zrovna na téma Counter Strike vzniklo několik studií (například studie Paula R Kearneyho), které prokázaly vliv na rozvoj reflexů a prostorové představivosti. Nehledě na další sociální aspekty jako organizace týmu nebo diskutování strategií.

Jak již bylo mnohokrát řečeno, přímá spojitost mezi hrami s násilným obsahem a násilným chováním nebyla nikdy prokázána, i když se o to pokoušel nespočet vědeckých týmů po celém světě.

Česká televize má ovšem jasno, „násilné hry zvedají agresivitu i v reálném životě“. Je to tedy fakt, jehož všeobecná platnost je natolik známá, že nad ním již není třeba diskutovat.

I proto se nejspíš autorka pozastavuje nad tím, že „ministři spravedlnosti zemí unie se ale nakonec na stopce pro tento typ počítačových her neshodli.“

Raději ani nedomýšlím, co tou stopkou redaktoři České televize mysleli. Nejspíš radikální herní cenzuru a zákaz prodeje her určených dospělým.

Evropská unie ovšem dlouhodobě podporuje ratingový systém PEGI, který se stará o kategorizaci her. Není tak těžké si domyslet, že hra s velkým nápisem 18 + nepatří do ruky dětem. To odpůrcům násilných počítačových her výrazným způsobem bere vítr z plachet.

Matematická olympiáda, florbal nebo Counter Strike?

Vzpomínám si na léta strávená na střední škole a na nejrůznější atletické, florbalové nebo fotbalové turnaje, pořádané většinou v Horní Dolní a zakončené návštěvou  nejbližší putyky. Nikdy jsem ale na ČT neviděl reportáž, která by se zabývala skandální podporou florbalu na českých středních školách. Podle ministra Dobeše by se studenti měli v době vyučování věnovat maximálně matematické olympiádě. Přesto je uvolňování studentů na sportovní akce zcela běžné.

Má florbal k matematické olympiádě o tolik blíž než Counter-Strike? A když už jsme u florbalu, nehráli ho náhodou i vrazi z Columbine?

Původní článek a reportáž je k dipozici na stránkách České televize.

Autor článku