Hlavní navigace

Červen 2012 - nejstahovanější novinky na Stahuj.cz

Vyzkoušejte bezplatné hry, aplikaci pro návrh elektrických obvodů i slibně vypadající linuxovou distribuci. Všechny aplikace v žebříčku nejstahovanějších novinek jsou zcela zdarma.
Roman Polášek 12. 7. 2012

Sdílet

Velmi pestrou nabídku aplikací tentokrát poskytuje tabulka 15 nejvíce stahovaných programů, které byly do katalogu Stahuj přidány během uplynulého měsíce. Nabízejí se hry, které zabaví děti o prázdninách, ale i programy pro hrátky s fotografiemi, systémem nebo multimediálními soubory. Veškeré aplikace jsou tentokrát zdarma.

Pořadí  Název aplikace Licence Počet stažení
1.  Linux Mint Freeware 641
2.  Machete Lite Freeware 547
3.  Circuit Diagram Freeware 442
4.  First PDF Freeware 414
5.  Funny Photo Maker Freeware 364
6.  Edraw Mind Map Freeware 300
7.  0 A.D. Freeware 273
8.  Eusing Free MP3 Cutte Freeware 257
9.  Speedy Painte Freeware 242
10.  Complete Internet Repair Freeware 234
11.  theTanky Freeware 228
12.  IPConfig Freeware 224
13.  System Security Guard Freeware 215
14.  AutoUP Freeware 206
15.  PerfectDisk Free Defrag Freeware 189

Poznámka k měření: Výsledky berte prosím s rezervou. Vzhledem k tomu, že byl každý program přidán v jiné fázi měsíce, měl i jiný čas na získání počtu stažení. Pořadí, hlavně v závěru tabulky, je tak jen orientační a nikoliv přesné. Míra počtu stažení nevyjadřuje skutečnou kvalitu aplikace.

3. Circuit Diagram

Třetí příčka v žebříčku nejstahovanějších novinek tentokrát patří velmi specifickému programu Circuit Diagram. Jedná se o aplikaci, která je určena všem elektrotechnikům i zájemcům o tuto oblast. Primárně je totiž určena právě k návrhu a kreslení elektrických obvodů.

V aplikaci nechybí seznam všech klasických komponent, které můžete pro základní i složitější obvody použít. Zmínit lze například rezistory, spínače, diody nebo kondenzátory. Návrh obvodů je s aplikací velmi pohodlný, k čemuž přispívá i neviditelná mřížka, na kterou jsou prvky umisťovány. Díky tomu jsou dráty ve schématu přímé a prvky lze vůči sobě přesně zarovnávat. Svůj výtvor si pak můžete uložit do formátů PNG a SVG.

Snadný návrh elektrických obvodů s aplikací Circuit Diagram

Snadný návrh elektrických obvodů s aplikací Circuit Diagram

Snadný návrh elektrických obvodů s aplikací Circuit Diagram

2. Machete Lite

Druhá příčka uplynulého měsíce patří editoru videí s názvem Machete Lite. Na první pohled jednodušší program v sobě však ukrývá dostatečné množství základních funkcí, se kterými snadno sestříháte domácí videa. Mezi hlavní výhody patří jednoduché rozhraní, díky kterému budete mít vždy k dispozici všechny nástroje, které můžete pro editaci videa použít. K dispozici je klasický střih vybraného videa s přesným výběrem snímků, ale i možnost skládání více videí dohromady. Samozřejmostí je možnost práce se schránkou, kdy lze do ní umisťovat vystřižené části. Potěší i funkce pro ukládání snímků z videa v podobě obrázků.

Verze s označením Lite je bezplatná, avšak má i jistá omezení, která jsou pak odstraněna ve verzi placené. Omezením je zejména mnohem užší podpora formátů a také nemožnost nahrazení zvukové stopy ve videích. Pro základní editaci videí však bezplatná verze stačí. Placená verze se nevyplatí, jelikož konkurence pro tento program je bohatá a nutno uznat, že i kvalitnější. Pokud vás program zaujal, můžete si o něm přečíst více v naší recenzi.

S jednoduchým střihem videa pomůže program Machete

S jednoduchým střihem videa pomůže program Machete

S jednoduchým střihem videa pomůže program Machete

1. Linux Mint

Rádi experimentujete a zkoušíte nové aplikace a systémy? Pak můžete na vlastní kůži vyzkoušet i novou verzi linuxové distribuce s názvem Linux Mint, která se stala nejstahovanější novinkou v měsíci červnu na Stahuj.cz. Linux Mint vychází z Ubuntu, avšak nepoužívá rozhraní Unity. Místo toho implementuje 2 další rozhraní, z nichž jedno je postaveno na starším Gnome 2 a druhé na novějším Gnome 3. Nově vyvíjené má název Cinnamon a má být alternativou pro ty uživatele, kterým nesedí právě rozhraní v Ubuntu. Rozhraní Cinnamon klade důraz nejen na pohodlné ovládání, ale i líbivý vzhled. Rozložení ovládacích prvků v něm je dost podobné tomu, které je přítomno v systému Windows, takže může být velmi vhodným právě v případě, kdy hodláte přejít z Windows právě na Linux.

Operační systém je distribuován ve dvou verzích. Kromě čisté instalace je k dispozici i druhá, která už v sobě obsahuje i balík kodeků a přehrávačů. Po instalaci pak můžete začít systém ihned používat a nezabývat se instalací dodatečných programů, které by většině uživatelů chyběly. Částečně je distribuce lokalizována i do češtiny.

Linux Mint může posloužit jako náhrada za systém Windows

Linux Mint může posloužit jako náhrada za systém Windows

Linux Mint může posloužit jako náhrada za systém Windows

Další užitečné aplikace

Tří nejúspěšnější aplikace jsou určeny poměrně úzkým skupinám uživatelů. Naštěstí jsou v žebříčku i další kvalitní programy, které jistě zaujmou širší spektrum čtenářů. Příkladem může být Edraw Mind Map, se kterým budete moci lehce vytvářet myšlenkové mapy a diagramy. Při kancelářské práci pak můžete najít využití pro program First PDF, který je určen k převodu PDF souborů do podoby obrázků a upravitelného textu. Pokud se rádi hrajete s úpravou fotografií a máte rádi nezvyklé efekty, jistě vyzkoušejte Funny Photo Maker. Posledním doporučovaným dílem je pak strategická hra 0 A.D., ve které lze vyzkoušet válčení se starověkými civilizacemi.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty