Hlavní navigace

Cena bitcoinu se utrhla ze řetězu. Kdo prodal, prodělal

O bitcoinu se sice mluví hodně, ale možná stále méně, než v budoucnu. Stručně lze úvést asi toto - v únoru 2011 se cena 1 bitcoinu rovnala 1 dolaru. Koncem roku 2014 byla pokořena hranice 1000 dolarů, avšak následně cena dlouho padala. Kde je teď?
Martin Tábor 11. 9. 2017

Sdílet

O tzv. virtuálních měnách, kam patří i bitcoin, už něco málo slyšel asi každý. Tedy ten, kdo má alespoň televizi. Aby také ne. Ať už je bitcoin cokoliv a má jakoukoli budoucnost (každý odborník má jiný pohled), mnoho lidí je ochotno jej koupit za nemálo amerických dolarů či jiných běžných měn. A právě tato ochota (resp. nabídka a poptávka) určují cenu bitcoinu na internetových „burzách“. Světe div se, z projektu bitcoin se stal během pár měsíců fenomén a od několika dolarů se cena k 1100 dolarů vyšplhala během několika týdnů. To byla první bublina na konci roku 2014 – splaskla.

Kurz Bitcoinu (burza Bitstamp)

Začalo se spekulovat, že patnáct minut slávy má bitcoin za sebou a vlastně pomalu upadne v zapomnění. Navíc se objevila celá řada konkurenčních kryptoměn, které leckdy nenabídly jen jiný název, logo a mnohem nižší cenu, ale také lepší technologie – např. rychlejší převod „mincí“ z „účtu na účet“ při placení. Bitcoin se však nedal porazit, i když potenciální konkurence dnes čítá stovky kryptoměn. Po první bublině se bitcoin propadal téměř dva roky až na 150 dolarů! Řadá lidí si tak zřejmě vyškubala minimálně většinu vlasů na hlavě a bitcoinů se zbavila za nižší cenu. Na začátku roku 2016 se trend otočil a měna opět šplhá vzhůru přičemž současná „bublina“ tak dosáhla zatím nevídaných 4600 dolarů za 1 BTC. A to i přes to, že se bitcoin nedávno rozdělil na dvě měny… Část vývojářů se zkrátka neshodla a vytvořila Bitcoin Cash (aktuálně obchodovaný asi za 590 dolarů). Věnovali byste alespoň část svých úspor na spekulace s kryptoměnou?

Zdroj: coinmarketcap.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty