Hlavní navigace

Celestia - vzhůru do vesmíru a třeba hned!

Létejte vesmírem, pozorujte hvězdy a planety či navštivte místa, která dosud nikdo neprobádal. Vše jednoduše, z pohodlí vaší židle a za pomoci vašeho počítače, díky jednomu z nejlepších simulátorů vesmíru.
Roman Polášek 26. 5. 2009

Sdílet

Aplikace Celestia patří mezi špičku v oblasti zobrazení vesmíru. Při jejím spuštění jistě zajásá srdce nejednoho astrofyzika či každého, koho aspoň trochu zajímá, co je nad oblohou. Aplikace je rozumným kompromisem mezi profesionální aplikací a zábavným programem pro širokou veřejnost. Má tak co nabídnout jak laikům, tak i osobám znalejším v oboru. Díky povedenému grafickému zpracování a bohatému obsahu s více než 100 000 hvězdami dokáže přitáhnout pozornost každého a s aplikací je tak radost pracovat. Více než 10 GB přídavného materiálu na domovské stránce aplikace navíc slibuje velmi zajímavou podívanou a zábavu na delší dobu než jen jedno spuštění. Není se však třeba bát velké instalace či vysokých hardwarových nároků. Ve své základní verzi je Celestia velmi svižnou aplikací. Je vyvíjena jako opensource a díky tomu vznikají i verze pro jiné operační systémy než je Microsoft Windows. Toulky po vesmíru si tak mohou užít i uživatelé Linuxu nebo Mac OS X.

Ovládání aplikace

K ovládání aplikace slouží primárně myš. Lze ji však poměrně slušně ovládat i klávesami. Po spuštění aplikace se objevíte ve vesmíru poblíž Země. Pohyb je volný a má simulovat vesmírnou loď, ve které rozhodně není rychlost světla limitujícím faktorem. K posouvání obrazu slouží levé tlačítko myši, pravé pak k otáčení. Přibližování a oddalování lze realizovat kolečkem myši. Samotné cestování vesmírem je tak snadné a nemělo by činit problémy. Po cestě můžete zjišťovat informace o jednotlivých tělesech kliknutím. Vesmír je však obrovský a jistě se vám stane, že se při svých toulkách ztratíte. Snadnou pomoc zajistí stisknutí kláves H a G, které vás dovede zpět ke Slunci.

Ovládání aplikace není ovšem jen o létání vesmírem. K práci s aplikací slouží klasické menu při horním okraji obrazovky, jehož pomocí můžete objevit všechny funkce aplikace.

<p>Slunce a oběžné dráhy nejbližších planet</p>

Slunce a oběžné dráhy nejbližších planet

Slunce a oběžné dráhy nejbližších planet

Seznam objektů

Hledání objektů ve vesmíru by bylo bez nějakého seznamu jen velmi obtížné, a proto jsou v aplikaci připraveny hned dva seznamy vesmírných těles. Naleznete je v menu Navigation pod položkami Solar Systém Browser a Star Browser. V seznamech je velmi snadné najít požadovaný objekt a poté se k němu přiblížit. Velmi oceňuji oddělení objektů sluneční soustavy od ostatních. Lze tak poměrně rychle najít objekty, které většina z nás zná.

<p>Planeta Země se seznamem objektů sluneční soustavy</p>

Planeta Země se seznamem objektů sluneční soustavy

Planeta Země se seznamem objektů sluneční soustavy

Kromě planet a hvězd můžete najít i jiné zajímavé objekty. Můžete se podívat na Hubbleův vesmírný dalekohled nebo třeba na mezinárodní stanici ISS.

<p>Pohled na stanici ISS.</p>

Pohled na stanici ISS.

Pohled na stanici ISS

Pohyb v čase

Poměrně zajímavou funkcí je manipulace s časem v menu Time. Můžete čas zrychlit, zpomalit, zastavit nebo se rovnou přesunout na vybrané datum. Snadno se můžete tak podívat, jak bude vypadat například postavení planet v určitý den.

Změna zobrazení

Aplikace obsahuje poměrně mnoho dat a je jen na vás, které chcete vidět. V menu Render lze upravit například počet zobrazovaných hvězd, ale také zobrazení oběžných drah nebo zvýraznění souhvězdí. K těmto volbám jsou přiřazeny klávesové zkratky a poměrně rychle a pohodlně lze tak zobrazení měnit.

<p>Jupiter a jeho velké množství měsíců</p>

Jupiter a jeho velké množství měsíců

Jupiter a jeho velké množství měsíců

Rozdělení okna

Zajímavou funkcí je rozdělení okna na několik nezávislých pohledů. To lze provést pomocí voleb v menu View. Rychle tak můžete získat pohled na určitý objekt hned z několika úhlů. Oblíbené objekty si můžete pomocí menu Bookmarks uložit a poté je pomocí záložky znovu rychle najít.

Další funkce

Pokud s aplikací budete pracovat více, doporučuji se podívat na všechny klávesové zkratky v menu Help → Controls. Doporučuji si v tomto menu prohlédnout i demo, které hezky provede uživatele sluneční soustavou.

<p>Klávesami lze ovládat téměř vše.</p>

Klávesami lze ovládat téměř vše.

Klávesami lze ovládat téměř vše

I když není astronomie vaším koníčkem, věřím, že vám má aplikace Celestia co nabídnout. Je určena i uživatelům, kteří nemají pokročilé znalosti o vesmíru a jsou jen zvědaví, co se nachází nad oblohou. Vytknout téměř není co. Snad jen absenci češtiny, která by mohla být pro některé uživatele problémem. Největší konkurencí Celestii je program Stellarium, který je rovněž velmi kvalitní aplikací. Ať už si pro pozorování vesmíru zvolí kterýkoliv z nich, můžete se těšit na zajímavý zážitek a spoustu nových informací.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty