Hlavní navigace

CamSpace: zahoďte myš i klávesnici

Ke hraní počítačových her již není potřeba myš, klávesnice nebo joystick. Vyzkoušejte si netradiční ovládání přes webkameru. Hrajte jen svými gesty a téměř jakýmkoliv předmětem. Utopie? Kdepak, realita!
Roman Polášek 3. 5. 2009

Sdílet

Střílení nepřátel houbou na nádobí, řízení auta v TrackManii papírovým volantem nebo hraní Solitaire svými prsty. Ne, toto opravdu není vtip, toto je skutečnost, kterou si můžete sami vyzkoušet. Okamžitě, ze svého domova, zadarmo a na svém počítači s webkamerou. Tuto naprostou revoluci přináší do každého počítače aplikace CamSpace, díky které budete moci ovládat (nejen) hry pomocí webkamery.

Stažení a instalace CamSpace

Zapomeňte na nepohodlné ovládání na klávesnici. Stačí stáhnout aplikaci CamSpace a získat zážitek, na který se nezapomíná. Aplikace CamSpace je distribuována jako freeware. Lze ji tedy využívat zcela zdarma. Jedná se o obslužný program, který dokáže snímat obraz z vaší webkamery a na jeho základě ovládat hry na počítači. V aplikaci je integrován pokročilý a velmi rychlý algoritmus určený k rozpoznávání vzorků v obraze. A jak tedy program pracuje? Před webkamerou budete držet vhodný objekt, ten si aplikace zapamatuje a bude pomocí webkamery sledovat jeho pohyb. Jak se bude měnit poloha tohoto objektu, tak se bude odpovídajícím způsobem chovat i ovládání počítače. Ze samotného principu fungování je nutné, aby byl váš počítač vybaven webkamerou, bez ní to opravdu nepůjde.

Stažení aplikace ani instalace by neměla činit uživatelům potíže. Po úspěšném dokončení instalace je při prvním spuštění zobrazen průvodce, který každému začátečníkovi vysvětlí, co dělat a jak správně ovládat aplikaci.

<p>Úvodní strana průvodce, který uživateli vysvětlí vše podstatné</p>

Úvodní strana průvodce, který uživateli vysvětlí vše podstatné

Úvodní strana průvodce, který uživateli vysvětlí vše podstatné

Příprava prostředí

Prvním krokem ke zdárnému dokončení průvodce je příprava vhodného prostředí pro hraní. Jelikož probíhá ovládání pomocí webkamery, je nutné, aby byla místnost, ve které hrajete, dostatečně osvětlena. Při špatném osvětlení není ovládání přesné a tím pádem i použitelné. Dá se však bez problémů hrát i v noci, avšak za silnějšího osvětlení místnosti. Nedostatečné osvětlení můžete částečně kompenzovat vyšší hodnotou jasu v nastavení vaší webkamery.

Výběr hry

Jakmile je osvětlení v místnosti dostatečné a tím pádem i dost vysoká snímková frekvence, můžete přejít k dalšímu kroku, kterým je výběr hry. Dostupných her je v dnešní době asi 200, pokud však aplikaci zkoušíte poprvé, budete moci vybrat pouze jednu a to praskání balónků.

Výběr správného objektu

Po výběru hry si musíte ve svém okolí najít předmět, kterým budete hru ovládat. Mělo by se jednat o jednobarevný, vysoce kontrastní předmět, jehož barva není stejná jako barva vašeho trička či zdi za vámi. Čím bude barva předmětu odlišnější než barva čehokoliv v záběru webkamery, tím bude ovládání lepší. Můžete použít opravdu cokoliv, záleží jen na tom, co ve svém okolí naleznete. Nejlépe se mi však z dostupných předmětů osvědčila klasická houbička na nádobí. Vyrábí se v mnoha zářivých barvách, vyskytuje se jistě v každé domácnosti a je velmi lehká. Hmotnost předbmětu totiž také rozhoduje. Po čtvrthodinovém mávání předmětem před kamerou už může pořádně bolet ruka.

Zaměření objektu

Máte-li vybráno, stačí nechat předmět v dalším kroku zaměřit. Na obraze snadno poznáte, zda je ovládání správně uchyceno a hra může začít. Ovládání si ihned vyzkoušíte na praskání balónků. Jestliže je vše v pořádku, můžete se vrhnout do víru neobvyklé zábavy, kterou vám zprostředkuje obrovské množství připravených her. Postup je vždy stejný. Stačí vybrat hru, zaměřit objekt a vzhůru do hry.

<p>Stažení vybrané hry z internetu je plně automatické</p>

Stažení vybrané hry z internetu je plně automatické

Stažení vybrané hry z internetu je plně automatické

Ovládání aplikace je velmi snadné. Samotné okno poskytuje jen ty nejnutnější volby potřebné ke hraní. Hrát můžete buď některou z přichystaných her, nebo využít ovladač pro známé hry, jako je TrackMania nebo třeba některý díl ze série Need For Speed. Většinou jsou vytvořeny hry pro jednoho hráče s jedním ovládacím objektem. Dají se však najít i hry pro dva hráče nebo pro jednoho s ovládáním dvěma předměty.

<p>Aplikace lze najít minimalizovanou v hlavním panelu</p>

Aplikace lze najít minimalizovanou v hlavním panelu

Aplikaci lze najít minimalizovanou v hlavním panelu

Skvělá zábava

CamSpace poskytuje výbornou zábavu na více než jeden večer. Dřímá-li ve vašem srdci hravá duše, jistě bude pro vás potěšením CamSpace vyzkoušet na vlastní kůži. Nabídne nevšední zážitek i radost ze hry.

Aplikace je určena pro systémy Microsoft Windows. Verze pro Mac OS X se připravuje. Aplikace dosud není počeštěna, na její kvalitě to ovšem nic nemění a angličtina by neměla být vzhledem k jednoduchému ovládání překážkou.

Takže rychle do kuchyně pro houbičku a ovládání budoucnosti může začít.
 

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty