Hlavní navigace

BlueStacks - vyzkoušejte aplikace pro Android ve Windows

Aplikace určené pro telefony a tablety s Androidem můžete nyní spouštět také v systému Windows. Povedený emulátor BlueStacks vám dokonce umožní synchronizovat aplikace s vaším mobilním zařízením.
Roman Polášek 4. 8. 2012

Sdílet

Obliba Androidu strmě roste a není se tedy čemu divit, že na světě již existuje téměř půl milionu aplikací pro tento systém. Pokud žádné zařízení s Androidem nevlastníte, nebo chcete jen okusit HD grafiku aplikací na displeji vašeho počítače, můžete použít právě emulátor BlueStacks, se kterým Androidí aplikace snadno rozpohybujete i mimo mobilní telefon či tablet.

Instalační soubor aplikace si můžete stáhnout z odkazu do katalogu, který naleznete pod článkem. Soubor je velmi malý, avšak během instalace stahuje další potřebná data z internetu. V závislosti na rychlostí vašeho připojení se instalace může protáhnout, avšak čekání se vyplatí.

Rozhraní podobné Androidu

Po instalaci a spuštění aplikace již budete moci vidět na monitoru hlavní okno BlueStacks. V několika detailech může připomínat prostředí Androidu a ovládání je také podobné. S myší zkrátka ovládáte aplikaci stejně jako prstem na dotykovém displeji.

Na domovské stránce se zobrazují ikony s názvy všech stažených aplikací pro Android. Při horním okraji lze myší stáhnout dolů informační panel, ve kterém se zobrazují upozornění na nainstalované aplikace či přítomnost aktualizace pro některou z nich.

Domovská stránka s nainstalovanými aplikacemi

Domovská stránka s nainstalovanými aplikacemi

Domovská stránka s nainstalovanými aplikacemi

Při dolním okraji okna jsou umístěny hlavní ovládací prvky programu. Úplně vlevo se nacházejí tlačítka pro návrat zpět a přístup do menu. Uprostřed je pak ikona BlueStacks, která slouží k návratu na domovskou stránku. V prvém dolním roku pak naleznete ikony pro uložení snímku obrazovky a také pro přístup do nastavení celé aplikace. Při pravé straně je pak umístěn panel s doporučovanými programy.

Hned po instalaci jsou v programu nainstalovány některé základní a populární aplikace pro Android. Nechybí klient pro Facebook, Twitter nebo oblíbená aplikace pro získávání čerstvých zpráv Pulse. Mezi aplikacemi naleznete také App Search pro vyhledávání aplikací a také položku s příznačným názvem Aplikace, která je obdobou Google Play a lze v ní stahovat další programy a hry.

Vyhledávání nových aplikací

Vyhledávání nových aplikací

Vyhledávání nových aplikací

Na nalezené aplikace stačí kliknout a dojde k jejich stažení do počítače. Poté se již objeví na domovské stránce a jedním kliknutím je můžete spouštět. Takto si můžete vyzkoušet téměř jakoukoliv aplikaci. Nemusíte žádné zařízení s Androidem vlastnit, a přesto můžete hrát hry a používat aplikace, které byste jinak ani nevyzkoušeli.

Pomalá a náročná emulace

Je nutné si uvědomit, že vše je emulováno a i když BlueStacks používá nejnovější technologie pro akceleraci grafiky, není běh aplikací tak plynulý, jako na méně výkonných zařízeních se systémem Android. I když je výkon počítačů mnohonásobně vyšší, emulace způsobuje, že je načítání aplikací mnohdy delší a především ve hrách není snímková frekvence dostatečná na to, aby se dal běh aplikace hodnotit jako plynulý. Tím pádem počítejte s poměrně vysokými hardwarovými nároky aplikace. To je však obecné negativum všech emulátorů a lze se s ním jen smířit.

Ukázka hry Amazing Alex v prostředí systému Windows

Ukázka hry Amazing Alex v prostředí systému Windows

Ukázka hry Amazing Alex v prostředí systému Windows

Propojení s mobilním zařízením

Pokud však zařízení s Androidem vlastníte, nabízí vám BlueStacks možnost, díky které budete moci na počítači používat stejné aplikace, jako ve vašem telefonu či tabletu. Klíčem k této funkci je BlueStacks Cloud Connect. V podstatě jde o synchronizaci, díky které se do BlueStacks ve Windows stáhnou stejné aplikace, jaké máte nainstalovány v mobilním zařízení. Pomocí emailu a telefonního čísla získáte pin, který pak je pak nutné zadat do stejnojmenné bezplatné aplikace, kterou je třeba stáhnout do mobilního zařízení. Poté budete moci vybrat aplikace, které mají být synchronizovány.

Další nastavení

Přístup k funkci Cloud Connect získáte prostřednictvím nastavení, do kterého lze vstoupit kliknutím na ikonu v pravém dolním rohu okna. Naleznete zde i další možnosti. Můžete zde změnit nejen jazyk a klávesnici, ale i spravovat účty a aplikace. Mezi užitečné funkce pak patří možnost měnit velikost zobrazení jednotlivých aplikací.

Nastavení umožňuje měnit například velikost zobrazení aplikací

Nastavení umožňuje měnit například velikost zobrazení aplikací

Nastavení umožňuje měnit například velikost zobrazení aplikací

V češtině, zdarma, ale v beta verzi

Jak lze z některých obrázků vidět, rozhraní je částečně přeloženo do češtiny. Rovněž je podporována česká klávesnice. V současné době se aplikace nachází ve stádiu beta verze a zatím je zdarma.

BlueStacks je velmi ojedinělým nástrojem na softwarovém poli, který jistě stojí za povšimnutí. Ačkoliv jeho činnost není dokonalá a má zřejmé nevýhody plynoucí ze své podstaty emulátoru, nabízí velmi příjemnou možnost, jak rychle a snadno používat aplikace pro Android také v systému Windows. Už jen za svou jedinečnost jistě stojí za vyzkoušení a lze jej doporučit k testování.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty