Hlavní navigace

Bankomaty dostaly zelenou pro Windows 10

Mezinárodní asociace ATMIA, do jejíhož zájmu spadají i bankomaty, vydala nové stanovisko, které provozovatelům a výrobcům doporučuje přejít na systém Windows 10. Pro Microsoft je to jistě více než dobrá zpráva.
Martin Tábor 10. 6. 2015

Sdílet

Bankomaty patří do skupiny tzv. „vestavěných“ či „embedded“ zařízení, pro něž tradičně existuje zvláštní edice Windows. V bankomatu se tak dnes – možná překvapivě – stále běžně setkáte s Windows XP. Právě tento systém sklidil obrovský úspěch nejen na desktopech, ale rozhodl si ho osvojit i průmysl a na řadě různých přístrojů od dopravy, přes řídicí systémy výrobních linek až po bankomaty tak na pozadí běží právě XP na úkor open-source a Linuxu.

Bankomat s Windows 10 – ilustrační obrázek

Před XP se krom dřívějších NT verzí Windows leckde vyskytl také systém OS/2. Poslední doporučení mezinárodní asociace ATMIA však hovoří o Windows 10, takže se můžeme brzy dočkat další bankomatové revoluce a možná i dotykových aplikací „Windows Store“. S tím by šlo ostatně počítat, jelikož počet bankomatů s dotykovou obarzovkou pomalu roste a Microsoft poskytne platformu Windows 10 (resp. nové Windows Apps) dokonce i pro IoT zařízení. Dále zpráva doporučuje přeskočit Windows 8.x a starší Win10-nekompatibilní zařízení povýšit alespoň na Windows 7.

Zdroj: atmia.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty