Hlavní navigace

Asphalt 6: Adrenaline

Další díl z řady velmi populárních arkádových závodních her je zpět. Víc nablýskaný, s větším herním obsahem, větší velikostí instalačního souboru a s větší zábavou. Zkrátka pokračování, jak má být.
Jan Šťastný 17. 1. 2011

Sdílet

Už se to stává v podstatě pravidlem, že Gameloft každý rok vydá nový díl této série. Letošní rok však přivedl do cesty francouzskému gigantu velkého soka, Real Racing 2. Gameloft ale zvolil trošku jinou cestu a zatímco Real Racing 2 je výborný závodní simulátor, šestý díl Asphaltu je skvělou adrenalinovou a především arkádovou hrou. Nelze tedy tyto dvě hry tak úplně porovnávat.

Bez nějakého dlouhé otálení a vyprávění stejně zbytečného příběhu jste hned vrženi do závodění. Vyberete si vstupní auto, které bude z trojice ne úplných žihadel (Fiat 500, Mini Cooper a Nissan 350Z) a jde se na závody. Tam na vás čeká celkem 11 tzv. lig, přičemž v každé se nachází pět závodů. Za každý závod jste ohodnoceni určitým počtem hvězdiček. To podle pořadí v cíli a splněných úkolů. Mimo hlavního cíle dojet na prvním místě si na nás totiž autoři vymysleli i úkoly jako nasbírat body za drift či málo havarovat. Za to všechno jste odměněni hvězdičkami.

Tyto hvězdičky mají v podstatě dvojí smysl. Potřebujete vždy určitý počet hvězdiček typu jedna, abyste se mohli dostat do další ligy a také abyste si mohli koupit nové vozítko. Těch je mimo jiné ve hře celkem 42, a nechybí i velmi atraktivní žihadla jako Audi TT RS, Aston Martin V12 Vantage, ale také třeba motorka Ducai 1198. Ano, i motorek se v tomto dílu dočkáme. Nutno dodat, že všechny modely aut a motorek jsou zpracovány skvěle a do posledního detailu. Občas to sice s tím blýskáním designéři přehání a připadáte si spíš jako v klipu Duran Duran, ale to je jen malá vada na kráse.

Veškeré modely si potom budete moci upravit v garáži, takže nechybí klasické vylepšování nitra, vstřikování a tak podobně. Však už to známe velmi dobře. Snad jen trošku zvláštní fakt je, že vozidel je v nabídce poměrně hodně, ale když si vyberete z momentální nabídky to nejvýkonnější, budete poměrně dlouho hledat silnější vůz. Je sice fajn, že vám vaše vymazlené auto vydrží déle, ale osobně bych raději auta víc prostřídal. Díky velmi rychle vydělávaným penězům to také není problém. Můžete v klidu skoupit v podstatě celý vozový park, pokud zároveň máte také dostatek hvězdiček.

Typů závodů je také několik. Nechybí klasické závody o umístění, duely nebo třeba souboj v driftu. Také si vyzkoušíte mód Collector, kde je vaším cílem získat co nejvíce znaků rozmístěných na trati. Znaků na sebrání je při závodu daleko víc a už asi tušíte, že jedním z nich bude i nitro. To si můžete nastřádat právě sbíráním nitro obrázků, nebo různými závodnickými dovednostmi. První varianta je ale bezesporu rychlejší.

Tratí je ve hře hned 12 a jsou zpracovány opravdu skvěle. Na první pohled poznáte, že jedete v Rusku a právě míjíte Kreml, nebo že brázdíte ulice Los Angeles, či právě projíždíte na Bahamách obří akvárium. Tratě si poměrně brzy zapamatujete, a tak používání zkratek se stane vaším denním chlebem. To budete ostatně potřebovat, protože umělá inteligence protivníků je na velmi slušné úrovni, a tak nejen že se vás budou snažit předjet, ale sem tam vás i naremplují na budovu nebo na cokoliv, co je zrovna poblíž.

Komu by přesto nestačila klasická kampaň, která díky hojnému počtu závodů vydrží na několik hodin, může vyzkoušet multiplayer. Ten je tu přítomen jak v lokální verzi, tak i v té on-line. Pokud ovšem nemáte zrovna někde poblíž kamaráda, vezmete zavděk spíše druhou variantou. S tou jsem měl ale občas nepříjemné problémy, protože se zdá, že hráčů je zatím poměrně málo a buď jsem nenašel vůbec žádný závod, nebo jen jeden a ten byl plný. Doufejme, že se časem zlepší . Nově si také můžete vyzkoušet Asphalt Academy, která se koná každý týden a můžete v ní porovnat své časy ze závodu s ostatními v on-line žebříčku.

Šestý díl se opět povedl, není moc věcí, které bychom mohli vytknout. Snad jen škoda drobných nedostatků jako třeba zmizení mapky, čímž ztrácíte přehled o závodě. Graficky je na tom hra velmi dobře, všechno se tak nějak blýská, až z toho jde jednomu hlava kolem. Na starších generaci iPhone 3G však očekávejte místy nepříjemné trhání či pomalejší loading. Pokud ovšem hledáte arkádové závody a vyhovuje vám hru rychle spustit, odjet závod a zase hru vypnout, je právě tahle hra ideálním adeptem.


Hratelně.cz hodnotí 78%

Souhrn

* Jméno: Asphalt 6: Adrenaline
* Platforma: iPhone
* Vydavatel: Gameloft
* Výrobce: Gameloft
* Žánr: Závodní

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty