Hlavní navigace

Apple a konference WWDC15: novinek je spousta

Také Apple se dočkal své letošní "vývojářské" konferenci WWDC, Novinek je poměrně dost, leč v centru dění je tentokrát především software. Vyjde nový OS X, iOS 9 a hodinky Watch se toho naučí mnohem více.
Martin Tábor 13. 6. 2015

Sdílet

 

 

Světové technologické firmy jako Apple, Google, Microsoft a další každoročně pořádají vlastní konference pro developery a novináře z celého světa. Ta od Applu se jmenuje WWDC a koná se od 8. do 12. června v San Franciscu. Jde o 26. konferenci WWDC a v pohotovosti je okolo tisíce inženýrů Applu, kterou jsou připraveni zodpovědět jakékoli dotazy vývojářů.

Nový OS X 10.11 El Capitan a iOS 9

Letošní akce se zaměřila především na nové verze jablečných operačních systémů, a tak se mluvilo o desktopovém OS X 10.11 i mobilním iOS 9. Dle aktuálních statistik má údajně na svém Macu poslední verzi OS X Yosemite nainstalovánu již 55 procent uživatelů, o čemž si může Microsoft se svými Windows 8.1 nechat tak leda zdát (má cca 7 procent trhu).

OS X El Capitan

Chystaná novinka rozhodně nebude takovou změnou jako aktuální OS X 10.10, ale i tak se do systému dostaly zajímavé funkce. V hledáčku je však především výkon a lepší ergonomii ovládání. Pokrokem je jistě možnost připnutí oken ke kraji obrazovky, čímž se fe fullscreen módu rozdělí obrazovka na dvě poloviny. OS X 10.11 obsahuje rozhraní Metal z iOS, které konkuruje OpenGL či DirectX a údajně nabídne o 40 procent efektivnější výpočty na stejném hardwaru (grafika ve hrách poběží rychleji).

Safari v OS X 10.11 - připínání panelů

V balení je také nový font San Francisco. Dvojnásobně rychlejší má být přepínání aplikací a také zobzraneí prvního e-mailu, avšak otevření PDF náhledu se mělo zrychlit až čtyřikrát a užijete si i nových gest nebo novinek v Safari (přehrávání zvuku indikované na panelu stránky a připínání panelů).

Mobilní iOS 9

Možná ještě očekávanější novinka je upgrade mobilního iOS. Zde se Apple zřejmě inspiroval u desktopu a aplikace bude možné připínat k okrajům. Pro iPad to ovšem bude znamenat mnohem víc - totiž konečně podporu multitaskingu.

iOS 9

Asistentka Siri také učí novým kouskům a za jeden rok je údajně o 40 procent chytřejší (dělá méně chyb). iOS 9 přichází s novou funkcí Proactive, která Siri umožňuje učit se z vašich denních návyků. Novinky pak hodně korespondují s funkcemi Google Now. Na WWDC však také zazněly sliby ohledně důrazu na ochranu soukromí.

watchOS 2

Velmi důležitým odvětvím jsou pro Apple také hodinky Watch. Ty dostanou nový operační systém watchOS 2, který již dokáže spouštět nativní aplikace. Doposud byla jejich logika totiž zpracovávána na iPhonu. Vývojáři dostali také přístup k velkému HW kolečku a prakticky ke všem senzorům hodinek Watch. Ty se již také mohou připojit k Wi-Fi nezávisle na iPhonu.

Hodinky Watch dostaly i nový "noční režim"

WatchOS2 byly také obohaceny funkcí Time Travel, která otáčením postranního kolečka umožňuje zobrazovat budoucí události v kalendáři.

Závěr

V současnosti je již OS X El Capitan dostupný pro registrované vývojáře a veřejná beta by se měla objevit v průběhu léta. Finále se chystá na podzim. iOS 9 bude dostupný pro všechna aktuální zařízení s iOS 8. Apple též spouští novou službu Music, na kterou fanoušci jistě dlouho čekali a která je v podstatě kopií Google Music, Deezer nebo Spotify.

Zdroj: apple.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty