Hlavní navigace

Android vydělává Microsoftu miliardy

Zdá se to být zvláštní, ale Microsoft je ve skutečnosti zainteresován na úspěchu operačního systému Android, přestože by radši viděl, jak se prodávají přístroje s jeho vlastním Windows Phone 7.
David Sillmen 28. 5. 2011

Sdílet

Android je velice úspěšným operačním systémem, má však jeden zásadní nedostatek – staví na řadě patentů, které nevlastní Google, ale jiné významné společnosti, zejména pak Microsoft. Ten přitom zákazníkům, v tomto případě výrobcům telefonů s Androidem, licenční poplatky rozhodně neodpouští.

Analytik Walter Pritchard například tvrdí, že Microsoft má 5 dolarů z každého prodaného telefonu značky HTC s operačním systémem Android. Jedná i s dalšími výrobci a ve hře jsou poplatky ve výši až 12,5 dolaru za prodaný kus. Výrobci tak sice za operační systém nemusí platit Google, ale platí Microsoftu.

A kolik že z toho Microsoft celkově má? Nejsou to zanedbatelné částky. Všeobecně se soudí, že HTC prodalo již 30 milionů telefonů s operačním systémem Android. Jen od tohoto výrobce by tak Microsoft inkasoval 150 milionů dolarů, tedy cca 2,6 miliardy korun. Ne všichni výrobci zatím Microsoftu platí, ale zřejmě je tato povinnost nemine.

Jsou to zajímavá čísla zejména ve srovnání s tím, kolik vydělává Windows Phone 7. Za jeho licenci si Microsoft sice účtuje 15 dolarů, ale zatím se prodalo zhruba jen 2 miliony kusů. Tím pádem Microsoft na WP 7 utržil kolem 30 milionů dolarů, přičemž za vývoj a propagaci utratil mnohonásobně více.

Zdroj: PCW

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty