Hlavní navigace

Amazon Go přináší další revoluci. Budete vypadat jako zloděj

Chtěli byste prostě vejít do obchodu, vzít si co chcete, a opět stejně lehce a bez placení zamířit rovnou k východu? Tak přesně takto funguje nová služba Amazon Go. Zboží nikde neúčtujete, ale přesto se později zaplatí z vašeho účtu.
Martin Tábor 7. 12. 2016

Sdílet

Právě představená platforma Amazon Go sice neposouvá svět do utopie, v níž by šlo žít zadarmo a ve stínu majestátných newyorských mrakodrapů již nikdo neumíral hlady, ale svět nakupování dokáže velmi zpříjemnit. Říká se, že žijeme v konzumní společnosti a obchodníci se samozřejmě snaží ulehčit nakupování odjakživa. Přišly platební karty, poté bezkontaktní a v Česku se na trh velmi nesměle plíží i placení NFC čipem v mobilu. Amazon však přínáší skutečnou platební revoluci.

Jak funguje Amazon Go

Vše funguje na principu mobilní aplikace, ale hlavně patentovaného algoritmu strojového učení a množství kamer. První obchod Amazon Go bude otevřen příští rok v Seattlu a půjde o malou samoobsluhu (asi do 170 m2). Oproti jiným obchodům budete muset přiložit NFC telefon již při vstupu. Kouzlo tkví v tom, že poté už nemusíte vůbec nic. Jen nakupovat. Vše, co jste nakoupili, zaznamenají kamery a umělá inteligence vám sama vytvoří účtenku. Jestli budete mít do Seattlu cestu, určitě nezapomeňte zkontrolovat, zda se kybernetický vrchní nepřepočítal.

Zdroj: amazon.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty