Hlavní navigace

Alcohol 52% - bezplatný brácha Alcoholu 120%

Nikdo, zejména vlastníci notebooků, nechce s sebou v brašně nosit CD a DVD od programů, které používá. Proto si dnes představíme řešení v podobě virtuální mechaniky a obrazů optických disků realizované zdarma s pomocí Alcohol 52%.
Petr Knap 17. 9. 2011

Sdílet

Není tomu tak dávno, co měl každý doma hromadu optických disků. Jenže jejich životnost nikdy nebyla závratná. Toho si byli vědomi i výrobci softwaru pro vypalování a na tuto situaci reagovali tím, že své programy naučili vytvářet takzvané záložní obrazy. Někteří, jako například Alcohol Soft, přidali i virtuální mechaniku. Uživatelé díky tomu již dlouhá léta nemusejí svá optická média stále dokola odírat v optických mechanikách a i proces hledání toho správného disku se značně zkrátil.

V dnešní době máme na výběr z mnoha programů vytvářejících virtuální mechaniky, avšak zpravidla nejraději sáhneme po již ověřeném softwaru, jakým je například Alcohol 120%. Tento produkt však není zdarma, proto jej část uživatelů nahradila zdarma dostupnou alternativou. Aby odliv uživatelů Alcohol Soft zastavil, byl nucen vytvořit i zdarma dostupnou variantu. Její omezení spočívá v absenci funkce pro vypalování. Tato verze se jmenuje Alcohol 52% a právě tu si zde představíme.


Hlavní okno Alcohol 52%

Po jednoduché instalaci, která vyžaduje restartování operačního systému, nám Alcohol 52% nabídne vytvoření první virtuální mechaniky a spustí hlavní okno. Hlavní okno má tři části. Nalevo je umístěn panel rychlých nabídek v duchu Průzkumníka ve Windows XP. Vpravo nahoře nalezneme seznam obrazů disků. A vpravo dole vidíme seznam optických mechanik viditelných v počítači. Tento seznam je vykreslován jako strom a rozděluje optické mechaniky do dvou skupin - virtuální a skutečné. Před tím, než začneme Alcohol 52% používat, je dobré si jej nastavit.

Nastavení Alcohol 52%

Základní nastavení programu Alcohol 52% je zvoleno tak, aby neohrozilo chod již nainstalovaných aplikací. Pokud máme v systému například Daemon Tools, instalace Alcohol 52% nijak nepoškodí jeho integraci do systému. Pokud ovšem jiný software emulující virtuální mechaniku nepoužíváme, je vhodné si Alcohol 52% přenastavit. Přenastavení provedeme v horním menu Zobrazení pod položkou Nastavení.


Nastavení virtuální mechaniky

Užitečná nastavení nalezneme pod položkou virtuální mechanika v levém sloupci. Nejzákladnější volbou je počet virtuálních mechanik. Pokud bychom si nevystačili pouze s jednou virtuální mechanikou, můžeme si jich zde vytvořit až šest. Volitelně si můžeme aktivovat funkci automatického připojení obrazu optického disku po restartu systému. A samozřejmě zde neschází možnost připojit obraz disku dvojklikem ve správci souborů. Připojení dvojklikem je například funkční v Průzkumníku Windows a v populárním Total Commanderu.


Asociace Alcohol 52% se soubory

Pod nastavení virtuálních mechanik spadá ještě jeden druh propojení s operačním systémem a to asociace se soubory. Vybrané soubory (ty, které zaškrtneme) si Alcohol 52% asociuje pod sebe a umožní je snadno připojovat k virtuální mechanice přes správce souborů. Volitelně lze vybraným typům souborů přiřadit ikonku z Alcohol 52%. Díky ikonkám získáte rychlou nápovědu, zda soubor obsahuje obraz disku či nikoliv.


Speciální emulace v Alcohol 52%

V případě problémů s chodem legálního softwaru si můžete aktivovat některou ze speciálních emulací.

Vytvoření obrazu optického disku

Alcohol 52% nám umožňuje obrazy nejenom používat (viz níže), ale také vytvářet. Pokud chceme obraz optického disku vytvořit, klikneme v levém sloupci hlavního okna na rychlou volbu Vytvořit image soubor.


Průvodce tvorbou image souboru

V průvodci pro vytváření obrazů si vybereme mechaniku a přejdeme na kartu Reading Options. Zde nám stačí pouze zvolit si umístění, název a typ souboru. Nejideálnější je přepnout formát image souboru na standardní ISO image soubor (přípona souboru ISO), protože s tímto formátem spolupracují téměř všechny virtuální mechaniky. Vše potvrdíme stiskem tlačítka Start. Zkušenější uživatelé zajisté ocení i další možnosti, jež Alcohol 52% nabízí.

Připojení obrazu optického disku

Pokud chceme vsunout do virtuální mechaniky záložní obraz optického disku, klikneme na něj druhým tlačítkem myši a zvolíme připojit k zařízení. Alcohol 52% načte soubor do mechaniky a my můžeme začít s obrazem pracovat naprosto stejně, jako bychom měli v optické mechanice optický disk. Jestliže jsme si aktivovali v nastavení funkci zvanou připojit image k mechanice 0 dvojklikem na image soubor, potom můžeme obraz optického disku připojit přímo poklepáním na něj.


Připojení image souboru

Alternativní možností je funkce připojit image, kterou nalezneme v kontextovém menu po kliknutí druhým tlačítkem myši na virtuální mechaniku.

Prostě Alcohol 120% bez vypalování

Alcohol 52% vznikl tak, že se vzal Alcohol 120% a odebrala se z něj funkce pro vypalování. Stále se tedy jedná o dobrý nástroj simulující optickou mechaniku s podporou pro všechny rozšířené formáty obrazů optických disků. Jako bonus si aplikace zachovává intuitivní uživatelské rozhraní. Nicméně pro našince jsou u této aplikace klíčové dvě vlastnosti - Alcohol 52% je česky lokalizovaný a zdarma.

Pokud hledáte software na vypalování, pak přes Alcohol 52% cesta nevede, ovšem jako virtuální mechanice mu nelze mnoho věcí vytknout. Za velice zajímavou alternativu k Alcoholu 52% lze považovat v článku zmíněný Daemon Tools, který nabízí velmi podobné funkce, avšak v trochu kostrbatějším kabátku.

Program Alcohol 120% můžete výhodně zakoupit v našem obchodě SW.CZ

 

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty