Hlavní navigace

3D vstupuje do světa internetu

Třetí rozměr je v současnosti velmi populární, což dosvědčují 3D filmy, 3D obrázky nebo také 3D televize. Nově společně se standardem HTML 5 vstupuje třetí rozměr také do světa internetových stránek a animací.
David Procházka 5. 3. 2011

Sdílet

V tomto týdnu zveřejnilo uskupení Khronos nejnovější specifikaci WebGL 1.0, což je technologie, která dovolí hardwarově akcelerovat grafiku v prohlížečích s podporou HTML 5. Tento standard již nyní podporují všechny nejnovější verze majoritních prohlížečů včetně Internet Exploreru 9. Trojrozměrná grafika ale nevstupuje na web stránky poprvé. Již v roce 1994 přinesl standard VRML neakcelerovanou vektorovou grafiku. Podle představitelů společnosti Mozilla přinese WebGL zcela nový rozměr internetové grafiky a celkovou grafickou proměnu internetu.

 

WebGL ale není pouze doménou počítačů či notebooků. Telefony a tablety s operačním systémem Android mohou již nyní zobrazit WebGL grafiku prostřednictvím prohlížeče Firefox nebo pomocí prohlížeče z dílen firmy Sony Ericsson. Hlavní uplatnění najde 3D grafika na webu v online hrách, lékařských vizualizacích či ve virtuálních prohlídkách. Pomocí nového standardu lze propojit OpenGL grafiku s HTML prvky webových stránek. Z WebGL jsou nadšeni vývojáři, neboť pro reprezentaci nové grafické podoby webu není nutný žádný speciální zásuvný modul, jako je tomu například u technologie Flash nebo videosekvencí ve speciálních webových formátech.

Zdroj: PCMag

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty