Hlavní navigace

3 užitečné miniaplikace pro každodenní práci na počítači

Jednoduché utility mohou mít velký přínos pro vaši práci. Poznejte programy, se kterými budete moci kreslit přímo na ploše, rychle skrývat okna nebo ukotvit vybrané aplikace do pozice "vždy navrchu".
Roman Polášek 31. 1. 2014

Sdílet

Operační systém Windows rozhodně není dokonalý a jistě by se našla spousta funkcí, které v něm chybí. A právě tyto možnosti vám mohou poskytnout malé a jednoduché utility, které nejsou tak známé, ale přesto mohou být velmi užitečné. Jejich výhodou jsou malé hardwarové nároky a elegance, s jakou je lze používat. Navíc jsou zcela zdarma.

Window On Top

Máte na ploše spoustu otevřených oken a vadí vám, jak se vám přepínáním mezi nimi stále ztrácí to, které chcete mít viditelné? Řešením je nastavení pozice „vždy navrchu“ (anglicky Always on top). Bohužel jen málokterá aplikace má tuto možnost implementovanou. Naštěstí je zde utilita s názvem Window On Top, která dokáže tuto vlastnost zapnout pro jakékoliv okno. Takové okno bude stále viditelné na obrazovce a již jej nebudou moci překrýt okna jiných programů.

Aplikaci Window On Top není třeba instalovat. Stačí ji stáhnout z odkazu, který naleznete pod článkem, a spustit. Poté aplikace běží na pozadí a čeká na vaše povely. Pokud budete chtít některému oknu nastavit pozici „vždy navrchu“, stačí jej označit a stisknout klávesovou zkratku Ctrl+T. Poté bude okno vždy viditelné. Abyste vrátili chování okna zpět do běžného stavu, stačí zkratku stisknout znovu a je hotovo. Celý proces je velmi snadný a rychlý.

S programem Window On Top se vám už nebudou ztrácet okna z dohledu

S programem Window On Top se vám už nebudou ztrácet okna z dohledu

S programem Window On Top se vám už nebudou ztrácet okna z dohledu

Po spuštění naleznete ikonu aplikace v oznamovací oblasti na hlavním panelu. Přes ni můžete aplikaci ukončit nebo dočasně vypnout zachytávání zmíněné klávesové zkratky. Rovněž její pomocí lze dočasně skript zastavit. Snad jedinou nevýhodou je nemožnost změny klávesové zkratky, jinak nelze aplikaci nic vytknout.

Epic Pen

Chcete-li někomu něco popsat či znázornit na počítači, není lepší cesta, než vše nakreslit. Epic Pen je snadno a rychle použitelným nástrojem, jehož pomocí budete moci kreslit kurzorem přímo na ploše. A to bez složitého nastavení. Aplikaci Epic Pen totiž stačí nainstalovat a po spuštění ihned nabídne malý panel s nástroji, mezi kterými nechybí možnost změny barvy, průměru čáry či nástroje na kreslení, kterými jsou tužka a zvýrazňovač. Zároveň je k dispozici možnost mazání jednotlivých čar, případně všeho, co jste dosud nakreslili na obrazovce.

Panel nástrojů pro kreslení

Panel nástrojů pro kreslení

Panel nástrojů pro kreslení

Mezi hlavní výhody programu patří podpora klávesových zkratek. Díky nim se můžete snadno přepnout z tužky na obyčejný kurzor a pokračovat v práci. Rovněž můžete pomocí klávesnice dočasně skrýt nakreslené objekty. Pokud najedete kurzorem nad konkrétní možnost v panelu nástrojů, zobrazí se příslušná klávesová zkratka, kterou můžete použít.

Po spuštění lze navíc některé vlastnosti měnit přes ikonu v oznamovací oblasti. Můžete například vypnout klávesové zkratky, nebo zapnout uložení kresby při ukončení programu. To se může hodit v případech, kdy program omylem zavřete. Aplikace se může hodit nejen při prezentacích a výuce, ale zkrátka i tehdy, když není tužka a papír nikde po ruce.

S aplikací Epic Pen můžete začít ihned kreslit na pracovní ploše

S aplikací Epic Pen můžete začít ihned kreslit na pracovní ploše

S aplikací Epic Pen můžete libovolně kreslit na pracovní ploše

HiddeX

Pokud pracujete na počítači s tajnými informacemi, které nemá nikdo jiný vidět, jistě se vám bude hodit možnost rychle skrýt vybraná okna či aplikace. Ať už se jedná o soukromé informace, komunikaci, přehrávané video či běžící počítačovou hru, HiddeX si s ní poradí a ihned aplikace uklidí. Nejen, že umí skrýt zobrazená okna, ale dokáže je odebrat i z hlavního panelu, takže při pohledu na váš monitor nebude skrytá aplikace žádným způsobem zobrazena.

HiddeX k tomuto účelu zobrazuje seznam spuštěných aplikací a procesů. Z nich si můžete vytvořit seznam, který budete moci klávesovou zkratkou či myší rychle skrýt. Totéž můžete nastavit pro aktivní okno.

HiddeX dokáže rychle skrýt jakékoliv okno na obrazovce

HiddeX dokáže rychle skrýt jakékoliv okno na obrazovce

HiddeX dokáže rychle skrýt jakékoliv okno na obrazovce

Nastavit lze libovolnou zkratku pro skrytí oken i jejich opětovné zobrazení. Použít však můžete i myš, například její prostřední tlačítko či najetí do rohu obrazovky. Opětovné zobrazení oken je navíc možné ochránit heslem, které lze nastavit přes kontextovou nabídku ikony v oznamovací oblasti.

Mezi další funkce, které nelze opomenout patří možnost skrytí této ikony a také vypnutí zvuku při skrytí oken, což přijde vhod hlavně při přehrávání videí či hraní her. Pro pokročilé uživatele bude jistě zajímavá i možnost přiřazení odlišných klávesových zkratek pro různé programy.

A co pomáhá při práci vám?

Líbí se vám zmíněné jednoduché utility? Vyzkoušejte je a můžete se také podělit v diskuzi s ostatními čtenáři o další podobně prosté, avšak funkční aplikace, které pomáhají právě vám.

Autor článku