Hlavní navigace

12 Mpx v mobilu? Možná už brzy

Vzpomene si ještě na první fotomobily? Výsledné obrázky připomínaly spíš omalovánky a udělat u nich třeba "papírovou" fotku bylo nemyslitelné. Tato doba je však (u některých) již pryč a blýská se na lepší časy.
Leoš Vychodil 20. 11. 2008

Sdílet

Společnost SONY totiž představila nový typ senzor typu CMOS „Exmor“, který je primárně určen pro mobilní telefony a mobilní zařízení. Jeho kódové označení IMX060PQ neřekne sice nic, nicméně další údaj vám bude bližší – rozlišení 12,25 Mpx. Tudíž tento typ senzoru bude umožňovat pořizování stejných fotografií, na které jsme třeba zvyklí z běžných digitálních fotoaparátů. Navíc je snímač podstatně vetší, než snímače v aktuálně nabízených telefonech a je vyroben technologií 1,4 mikronu. To samo o sobě může být dalším milníkem ve  vývoji multifunkčních zařízeních, čímž současný mobilní telefon bezesporu je.

Pro doplnění je ještě důležité uvést, že velikost senzoru je 1/2,5" (běžná velikost snímače v kompaktních fotoaparátech), nově vyvíjená optika má mít široké ohnisko 28 mm, světelnost F 2,8 a piezoelektrický pohon zoomu, samozřejmostí bude možnost pořizovat videosekvence.

Spolu s tímto snímačem se mají objevit i varianty snímače s 8, resp. 5 megapixely, které však budou vyrobeny se stejnou technologií. I v příštím roce se tedy máme na co těšit.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty