Hlavní navigace

10 nejstahovanějších programů roku 2009

<p>&#160;</p>
Rok 2009 je definitivně za námi. S ním přišlo mnoho nových a zajímavých aplikací, na špici těch nejstahovanějších se však udržely stálice softwarového světa. Podívejte se na nejúspěšnější aplikace uplynulého roku.
Roman Polášek 3. 1. 2010

Sdílet

Na serveru Stahuj.cz najdete tisíce výborných aplikací, jen málo z nich však dosáhne velké obliby a slávy. Nejúspěšnější aplikace roku překonaly hranici 750 000 stažení za rok a to už je velmi hezký výsledek. Díky statistickým datům, která jsou na serveru Stahuj.cz generována každý týden, vám můžeme přinést přehled o těch nejúspěšnějších aplikacích. Statistiky jsou generovány vždy na konci týdne, není tedy možné uvést přesná data od začátku do konce roku. Níže uvedená tabulka obsahuje data z období od 29. 12. 2008 do 27. 12. 2009.

Pořadí Název aplikace Průměrné hodnocení Licence Počet stažení
1. Firefox 3,47 Freeware 888569
2. avast! 4,02 Shareware 795484
3. WinRAR  3,02 Shareware 794500
4. DAEMON Tools 4,20 Freeware 791045
5. ICQ 3,24 Freeware 734799
6. Skype 3,94 Freeware 702509
7. Nero 3,02 Demo 626478
8. Codec Pack All in 1 2,88 Freeware 617512
9. Adobe Reader 1,53 Freeware 575161
10. Adobe Flash Player 3,51 Freeware 544435

Znáte všechny aplikace z vítězné desítky? Víte, k čemu se dají použít a proč jsou právě tak vysoko v žebříčku? Pojďme si podrobně představit všechny aplikace a také vysvětlit, k čemu každá slouží a případně odůvodnit jejich úspěch. U některých uvedu také alternativní aplikace, kterými je lze nahradit. Všechny nejlepší aplikace si můžete stáhnout z odkazů, které jsou uvedeny na konci článku.

1. Firefox

Absolutním vítězem a jedničkou se stal internetový prohlížeč Mozilla Firefox. V průměru byl stažen více jak 100 krát za hodinu a to už je obdivuhodný výsledek. Jedná se o aplikaci určenou k prohlížení internetu. Je největší konkurencí Internet Exploreru, který je výchozím prohlížečem v systémech Windows. Obliba Firefoxu stále stoupá a v současnosti jej používá necelá čtvrtina všech uživatelů internetu. Vyzkoušet však můžete i další konkurenční programy. Nebojte se sáhnout po Opeře, která je u nás velmi oblíbena, nebo Google Chrome.

<p>Logo prohlížeče Firefox</p>

Logo prohlížeče Firefox

Logo prohlížeče Firefox

2. avast!

Antivirový program avast! je sice označen v tabulce jako shareware (Professional Edition), ale za větší část počtu stažení vděčí verzi, která je zdarma (Home Edition). Jedná se o jeden z nejlepších bezplatných antivirových programů. Pokud vám však avast! nevyhovuje, můžete se podívat například na Microsoft Security Essentials nebo AVG Anti-virus Free Edition.

<p>Antivirový program avast a nastavení rezidentní ochrany</p>

Antivirový program avast a nastavení rezidentní ochrany

Antivirový program avast a nastavení rezidentní ochrany

3. WinRAR

Trojici nejúspěšnějších aplikací uzavírá archivační program WinRAR. Je téměř nepostradatelnou součástí každého počítače. WinRAR je pro své vlastnosti oblíben hlavně u uživatelů, šířících na internetu nelegální videa, software či hudbu. WinRAR je však placený a k dispozici je pouze 40 denní verze. Mnohem lepší alternativou je aplikace 7-zip, která je zdarma, avšak málo mezi uživateli rozšířená. Více v našem srovnání obou aplikací.

<p>Hlavní okno aplikace WinRAR</p>

Hlavní okno aplikace WinRAR

Hlavní okno aplikace WinRAR

4. Daemon Tools

Aplikace Daemon Tools je určena pro emulaci virtuálních mechanik. Program je schopen vytvořit virtuální mechaniku, ke které je možné připojit obraz disku. Obyčejní uživatelé tyto možnosti často nepoužívají, ale mezi hráči her je tento postup velmi oblíben a díky tomu je také tento program tolikrát stažen. Více si o tvorbě virtuálních mechanik můžete přečíst v našem článku, který byl věnován právě daemon tools.

<p>Daemon tools - přiřazení obrazu k virtuální mechanice</p>

Daemon tools – přiřazení obrazu k virtuální mechanice

Daemon tools – přiřazení obrazu k virtuální mechanice

5. ICQ

Pátým nejstahovanějším programem je oficiální klient pro posílání krátkých zpráv po icq. Jeho hlavním partnerem u nás je Centrum. Jako alternativu však můžete zkusit i Mirandu nebo QIP.

<p>Komunikační okno aplikace ICQ 6</p>

Komunikační okno aplikace ICQ 6

Komunikační okno aplikace ICQ 6

6. Skype

S aplikací Skype lze telefonovat zdarma a díky tomu je tato aplikace tak vysoko v našem žebříčku. Ušetřete peníze a volejte po internetu dalším uživatelům Skype zdarma.

<p>Nová verze aplikace Skype přinesla i přepracované rozhraní</p>

Nová verze aplikace Skype přinesla i přepracované rozhraní

Nová verze aplikace Skype přinesla i přepracované rozhraní

7. Nero

Pod tímto pojmem si většina uživatelů stále vybaví hlavně vypalovací program, díky kterému získalo Nero dříve slávu. Nyní je už balíkem více aplikací, které však většina uživatelů nevyužívá. Pokud však potřebujete pouze vypalovat, mohu doporučit jako náhradu za Nero aplikaci Ashampoo Burning Studio 6, které je zdarma.

<p>Vypalování v aplikaci Nero</p>

Vypalování v aplikaci Nero

Vypalování v aplikaci Nero

8. Codec Pack All in 1

K přehrávání filmů a také titulků u nich jsou potřeba kodeky. Jsou nepostradatelnou součástí každého počítače a není tedy divu, že jsou tak často stahovány. Z alternativních balíků mohu doporučit například K-Lite Codec Pack, se kterým mám rovněž výborné zkušenosti.

9. Adobe Reader

Další nepostradatelnou částí softwarové výbavy každého počítače je prohlížeč souborů pdf. Lze se s nimi setkat na každém kroku a oficiální prohlížeč Adobe Reader by tak měl být v každém počítači.

10. Adobe Flash Player

Nejúspěšnější desítku uzavírá doplněk pro internetové prohlížeče, díky kterému lze přehrávat aplikace vytvořené technologií Adobe Flash. Jedná se nejčastěji o reklamní bannery na internetových stránkách, ale i oblíbené flash hry.

Autor článku